Upalne dni są idealną okazją do porzucenia gorących zup i zastąpienia ich pysznymi lekkimi chłodnikami. Tym razem podsuwam Wam pomysł na taki, który możecie przygotować szybko i łatwo, bez konieczności gotowania buraczków lub botwinki. Wspaniale zaspokoi Wasz głód i orzeźwi w ciepłe dni🙂
Skład:
- 1 duży ogórek gruntowy
- kilka rzodkiewek
- 600 g jogurtu naturalnego
- 1 ser feta
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Obrany ogórek oraz oczyszczone rzodkiewki pokrój w kostkę. Dodaj jogurt, czosnek przepuszczony przez praskę, posiekany koperek i fetę w kosteczkach. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem schłódź w lodówce min. 30 minut.
Możesz wzbogacić chłodnik dodając: sok z cytryny, siekany szczypiorek, ugotowane jajko lub grzanki.