Colesław (surówka ze świeżej kapusty)

 

Colesław to jedna z najprostszych i zarazem najbardziej znanych surówek na świecie. Jest smaczna, łatwa i niedroga – do przygotowania wystarczy świeża kapusta, marchewka, cebulka oraz sos z majonezu, jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa z grilla🙂

 

 

Składniki:

  • pół główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu winnego)
  • sól i pieprz

 

Kapustę cienko poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach (możesz je zetrzeć w malakserze lub przy pomocy elektrycznej szatkownicy). Posyp je szczyptą soli, pościskaj dłońmi (by zmiękły i nieco puściły sok), następnie odstaw na 15 minut. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowym sosem polej warzywa, dodaj posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszaj. Jest gotowa do podania zaraz po przygotowaniu, ale bardziej zyska na smaku, jeśli wstawisz ją do lodówki na min. godzinę.

 

Sałatkę można podawać do… ryżu, ziemniaków, kasz, knedli, klusek, krokietów, placków, kotletów oraz różnego typu mięs (smażonych, pieczonych, duszonych, grillowanych).

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *