Czosnkowe supełki

 

Uwielbiam czosnek! To warzywo, które bez skrupułów nadużywam w kuchni🙂 Pod natchnieniem czosnkowych supełków z knajpki stworzyłam ich moją domową wersję. Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie aromatyczne zaraz po upieczeniu, najlepiej podane z jakimś dobrym dipem (polecam przepis na słodki sos chili lub dip czosnkowy). Mniam!🙂 To pyszna sycąca przekąska – idealna do piwa, na imprezę, na piknik lub nawet jako dodatek do barszczyku. Polecam!🙂

 


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka majeranku

 

Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj w miseczce z roztrzepanym jajkiem, majerankiem i solą. Odstaw, by składniki „przegryzły się”. Suche drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem, solą i olejem. Stopniowo dodając mąkę wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Miskę lekko posmaruj olejem i przełóż ciasto (łatwiej później odstanie). Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Z ciasta odrywaj małe kawałeczki, rozciągaj palcami i zawijaj w supełek. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Supełki posmaruj przygotowanym wcześniej jajkiem (najwygodniej użyć silikonowego pędzelka). Piecz ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni.  

 

Rady:
1. Można przed pieczeniem posmarować bułeczki oliwą wymieszaną z czosnkiem jednak według mnie, jajko bardziej przenika czosnkiem, przez co supełki intensywniej smakują i pachną.

2. Niektórzy robią najpierw rozczyn do wyrośnięcia, a potem dodają resztę składników. Ja łączę wszystkie składniki (mąka na samym końcu) i ciasto zawsze ładnie wyrasta dzięki ciepłemu mleku  i łyżeczce cukru – tworzą warunki pobudzające drożdże do pracy.  

 
 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *