Uwielbiam czosnek! To warzywo, które bez skrupułów nadużywam w kuchni🙂 Pod natchnieniem czosnkowych supełków z knajpki stworzyłam ich moją domową wersję. Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie aromatyczne zaraz po upieczeniu, najlepiej podane z jakimś dobrym dipem (polecam przepis na słodki sos chili lub dip czosnkowy). Mniam!🙂 To pyszna sycąca przekąska – idealna do piwa, na imprezę, na piknik lub nawet jako dodatek do barszczyku. Polecam!🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka majeranku
Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj w miseczce z roztrzepanym jajkiem, majerankiem i solą. Odstaw, by składniki „przegryzły się”. Suche drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem, solą i olejem. Stopniowo dodając mąkę wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Miskę lekko posmaruj olejem i przełóż ciasto (łatwiej później odstanie). Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Z ciasta odrywaj małe kawałeczki, rozciągaj palcami i zawijaj w supełek. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Supełki posmaruj przygotowanym wcześniej jajkiem (najwygodniej użyć silikonowego pędzelka). Piecz ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Rady:
1. Można przed pieczeniem posmarować bułeczki oliwą wymieszaną z czosnkiem jednak według mnie, jajko bardziej przenika czosnkiem, przez co supełki intensywniej smakują i pachną.
2. Niektórzy robią najpierw rozczyn do wyrośnięcia, a potem dodają resztę składników. Ja łączę wszystkie składniki (mąka na samym końcu) i ciasto zawsze ładnie wyrasta dzięki ciepłemu mleku i łyżeczce cukru – tworzą warunki pobudzające drożdże do pracy.