Domowe pierniczki

 

Korzenny zapach świąt!🙂

Mnie i Asi jeszcze z czasów studenckich pozostał „pociąg” do wspólnego gotowania. Minęły lata, sporo u nas się zmieniło, ale i tak nadal spotykamy się od czasu do czasu, by wspólnie przygotować coś dobrego… i przy okazji poplotkować🙂 Uwielbiam to!🙂 W zeszłym tygodniu urządziłyśmy sobie pieczenie świątecznych pierniczków – efekt widzicie na załączonych fotkach☺️ Niektóre z tych ciasteczek staną się ozdobą na świątecznej choince… niektóre wylądują na świątecznym stole… a niektóre już zostały zjedzone🙂 Pierniczki to świetny pomysł na spędzenie wolnego czasu z rodziną – małe pociechy chętnie pomogą przy wykrawaniu i dekorowaniu ciasteczek🙂

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki gorącego miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

 

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki prócz mąki – miód, masło, cukier, jajko, sodę, mleko oraz przyprawę do pierników. Stopniowo dodawaj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite ciasto. Wyrabiając podsypuj mąkę, aż przestanie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto podziel na pół, następnie każdą część rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm na posypanej mąką stolnicy (jeśli rozwałkujesz zbyt cienko, pierniczki się wysuszą w czasie pieczenia i będą twarde). Foremkami wykrawaj pierniczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1-1,5 cm od siebie. Piecz ok. 10-15 minut (w zależności od grubości) w temp. 180 stopni.

 

Rady:

1. Do dekoracji… pisaki lukrowe, lukier (zrobiony samodzielnie lub ze sklepu), cukrowe dekoracje (koraliki, gwiazdki, kwiatki), kolorowa posypka do ciast, polewa czekoladowa, bakalie.

2. Po upieczeniu pierniczki są twarde, ale zmiękną w ciągu 1-2 dni, jeśli zamkniesz je szczelnie w pojemniku z połówkami lub ćwiartkami jabłka (ciasteczka wchłoną wilgoć z owocu). 

3. W „choinkowych” piernikach dziurki możesz zrobić przed pieczeniem np. słomką do picia lub po upieczeniu przekłuwać igłą z nitką.

4. Upiec pierniczki można dużo wcześniej przed świętami – szczelnie zamknięte w słoju lub pojemniku można przechowywać nawet kilka tygodni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *