Domowe wafle cytrynowe
(z mlekiem w proszku)

Przy tych waflach nie zrobisz kwaśnej miny!🙂

Chrupiące wafelki z orzeźwiającą lekko kwaskową masą cytrynową. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu – wystarczy tylko zagotować masę, chwilkę odczekać i przełożyć nią wafle. Przypadną do gustu  zarówno Twoim domownikom, jak i gościom!🙂

 

 

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny (250 g)
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 1/4 szklanki mleka w proszku (szklanka o poj. 200 ml)
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie wafli kwadratowych

 

W rondlu zagotuj masło, cukier i płynne mleko. Zdejmij z ognia. Powoli dodawaj kwasek cytrynowy oraz mleko w proszku mieszając, by nie powstały grudki. Pozostaw do przestudzenia. Posmaruj wafle, zawiń w papier do pieczenia (lub ponownie w opakowanie po waflach) i przyciśnij deską do krojenia, tacą lub innym obciążeniem. Pozostaw na ok 2 godziny, by masa dobrze stężała.

 

Rady:
1. Krój wafle według swego uznania na… kwadraty, prostokąty, romby lub trójkąty.

2. Z tego samego przepisu możesz zrobić:
* wafle kakaowe – dodając zamiast kwasku, 2 łyżki kakao,
* wafle waniliowe – pomijając kwasek i dodając cukier waniliowy oraz olejek waniliowy,
* wafle kawowe – dodając zamiast kwasku, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
* wafle cappuccino – dodając zamiast kwasku, 6 łyżek kawy cappuccio,
* wafle kokosowe – zagotowując z mlekiem i masłem również 100 g wiórków kokosowych.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *