Mięsne gniazdka to kolejny sposób na smakowity obiad prosto z piekarnika – są smaczne… łatwe w przygotowaniu… niedrogie… a do tego cieszą oko apetycznym wyglądem🙂 Możecie śmiało puścić wodze fantazji i uzupełnić je ulubionymi dodatkami, np. sosem pomidorowym, pieczarkami lub szpinakiem. Z pewnością przypadną Wam do gustu🙂
Składniki (około 5-6 gniazdek):
- 500 g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowego)
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- bułka namoczona w wodzie lub mleku (np. kajzerka)
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- świeża papryka
- 2-3 plastry żółtego sera
- słodko-ostry sos chili (lub ewentualnie keczup)
- sól i pieprz
Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą bułką, jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bułką tartą oraz przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej dłonią). Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z przygotowanego mięsa formuj kulki (takie, jak na klasyczne kotlety mielone), rozłóż je na blasze i formuj z nich gniazda przy pomocy dłoni. W każde wgłębienie włóż łyżeczkę sosu chili, pół plasterka sera, a na wierzchu pokrojoną paprykę. Posyp solą i pieprzem. Gotowe gniazdka wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz 30 minut w temp. 200 stopni.
Możesz puścić wodze fantazji i uzupełnić gniazdka… serem (np. gouda, mozzarella), masą jajeczną lub jajeczno-serową, pieczarkami, leśnymi grzybami, groszkiem konserwowym, kukurydzą, cebulą, szpinakiem, suszonymi pomidorami, sosem pomidorowym lub beszamelem, ulubionymi ziołami (natką pietruszki, koperkiem, bazylią, oregano).