Grochówka na żeberkach

 

Zupa grochowa z suszonym grochem, gotowana na wieprzowych żeberkach. Przypadkiem trafiłam na odcinek programu Tomka Jakubiaka, w którym gotował chłopską grochówkę z pęczakiem. Ależ narobił mi smaku na tę zupę🙂 Oczywiście wprowadziłam kilka swoich zmian m.in. pęczak zastąpiłam ziemniakami, dodałam boczuś i zmiksowałam trochę zupy, by była bardziej zawiesista🙂 Wyszła bardzo smaczna i treściwa.

 

 

Składniki (na rondel 2,5-3,5 litra):

  • 250 g suszonego grochu
  • 250 g wędzonych żeberek
  • 200 g boczku wędzonego (użyłam takiego domowej roboty)
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz

 

Suchy groch opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przełóż do rondla, zalej litrem zimnej wody i odstaw na noc. Kolejnego dnia wymień wodę, dodaj przekrojone żeberka i zagotuj – gotuj przez godzinę wyławiając szumowiny łyżką cedzakową. W tym czasie na maśle podsmaż pokrojoną cebulę z boczkiem. Do rondla dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liście laurowe i gotuj aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 minut). Do oddzielnego pojemnika wrzuć ząbki czosnku i 2-3 chochle gęstej zupy – zmiksuj blenderem, a następnie wlej z powrotem do rondla. Dodaj majeranek i cebulę z boczkiem. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę (maks. 5 minut).

 

Rady:

1. Jeśli lubisz, dodaj też… kiełbasę, marchewkę, seler, korzeń pietruszki.

2. Szumowiny (szumy, burzyny) to ścięte drobiny białka z gotowanych składników. W czasie gotowania gromadzą się na powierzchni wywaru pod postacią mętnej piany. Nie szkodzą na zdrowie, ale wyławia się je, by zupa miała ładniejszy wygląd.

3. Według mojej mamy, nie trzeba wymieniać wody po moczeniu grochu. Ja jednak to zrobiłam🙂 Zdaniem wielu osób, w ten sposób pozbywamy się nadmiaru związków, które zwiększają właściwości wiatropędne zupy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *