Jabłka w cieście to smaczne danie w sam raz dla dzieci i łasuchów lubiących słodkości🙂 Bardzo łatwo je przygotować, a potrzebne składniki są dostępne w każdej kuchni. Posypane cukrem pudrem lub polane miodem mogą stanowić wspaniałe śniadanie, obiad lub kolację.
Składniki:
- 3 duże jabłka
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Obrane jabłka pokrój na plastry i wykrój gniazda. Jajko, mleko i mąkę wymieszaj, aż powstanie jednolite gęste ciasto o konsystencji gęstej śmietany (nie będzie spływać z jabłek). Plastry jabłek maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Do podania… cukier puder, cynamon, miód, syrop klonowy, syrop z agawy, słodka śmietanka, mus owocowy, dżem, polewa czekoladowa.