W moim rodzinnym domu babcia i mama zawsze przygotowywały kalafior w śmietanie. Za to tego z bułką spróbowałam po raz pierwszy dopiero na studiach dzięki koleżance. Ania wpadła do mnie na stancję oświadczając „To teraz ugotuję Ci obiad!”🙂 Myślałam wtedy, że z kalafiora i bułki tartej raczej szału nie będzie, ale… zakochałam się „od pierwszego ugryzienia”!🙂 Polecam ten sposób na kalafiora do obiadu – jest łatwy w przygotowaniu i smakuje wspaniale.
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 2 łyżki masła (mogą też być 2 łyżki oleju lub oliwy)
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Kalafior oczyść z liści, podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut (uważaj, by się nie rozgotował). Następnie odlej wodę i odstaw. W patelni na rozpuszczonym maśle przyrumień tartą bułkę (cały czas mieszając). Gdy przybierze złoty kolor, zdejmij patelnię z ognia, dodaj kalafior i delikatnie wymieszaj łyżką.