Klasyczne placki ziemniaczane

 

Placki ziemniaczane, czyli nic innego jak placki z surowych tartych ziemniaków – klasyk polskiej kuchni znany chyba w każdym domu. Najlepsze są zaraz po usmażeniu – cieplutkie, złociste i chrupiące🙂 Można je podawać na słodko lub słono. To świetny patent na tani i smaczny obiad🙂 Jeśli potrzebujesz wersji bez glutenu, możesz śmiało zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną.

 

 

Skład:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych lub dużych oczkach (to zależy od Ciebie). Dodaj posiekaną cebulę, jajko, mąkę oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj przy pomocy łyżki. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

 

Rady:
1. Możesz dodać do masy ziemniaczanej również… czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła (np. oregano, bazylia, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie).

2. Aby masa ziemniaczana nie ciemniała, możesz dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. 

3. Jeśli Twoje placki są zbyt miękkie i mało rumiane, to po prostu zwiększ temperaturę pod patelnią – smażone na mocnym ogniu będą chrupiące i złociste.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *