Klasyczny krupnik z ziemniakami

 

Dziś na stole porcja klasyki, czyli miseczka tradycyjnego krupniku. To tylko zwykła
prosta zupa, a jednak w naszym domu znika z garnka błyskawicznie🙂 Jest świetnym
pomysłem na smaczny sycący i zarazem niedrogi obiad. Polecam😉

 

 

Skład na rondel 2,5 litra:

  • 200 g schabu bez kości
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 100 g kaszy jęczmiennej (ok. 1/3 szklanki)
  • sól i pieprz
  • siekana pietruszka lub koperek
  • ewentualnie liść laurowy, ziele angielskie

 

Mięso włóż do garnka, zalej wodą (możesz dodać liść laurowy, ziele angielskie) i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj warzywa – obierz i pokrój marchewki, seler oraz ziemniaki. Łyżką zbierz z wierzchu szumowiny, aż wywar będzie czysty. Następnie wrzuć warzywa oraz wsyp kaszę. Gotuj 15 minut. Na koniec wrzuć natkę pietruszki oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Lubię kawałki mięsa pływające w zupie, dlatego wyławiam schab, rozdrabniam przy pomocy widelca i wrzucam z powrotem do garnka😉

.

Rady:
1. Krupnik można gotować również na… kościach schabowych, żeberkach wieprzowych, porcjach rosołowych, skrzydełkach lub udkach drobiowych, golonce wieprzowej, boczku wędzonym, kostkach rosołowych, na wywarze warzywnym lub grzybowym itp.

2. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kaszę jęczmienną zastąpić … jaglaną, gryczaną, pęczakiem lub ryżem. To zależy od Twojego gustu😉

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *