Mięsne kuleczki z piekarnika są bardzo fajnym dodatkiem do zup, sosów i gulaszy. Proste, łatwe w przygotowaniu i zawsze udane🙂 Są świetnym rozwiązaniem dla osób, którym nie udają się pulpety (rozpadają się w czasie gotowania)🙂 Można przygotować większą ilość i część klopsików zamrozić do wykorzystania innego dnia.
Składniki:
- 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 bułka, np. kajzerka
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Całą bułkę włóż do miski i zalej wodą na chwilę, by namokła. Odciśnij ją dłonią, włóż do miski i rozdrobnij. Dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę bułki tartej, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na natłuszczonej blaszce i włóż do rozgrzanego piekarnika – piecz około 20 min w temp 180 stopni.
Podałam przepis na najprostszą wersję klopsików. Dla urozmaicenia możesz dodać także… czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną cebulę, żółty ser, otręby, ugotowany ryż, siekany koperek lub natkę pietruszki, ziarna słonecznika lub sezamu.