Kluski śląskie (bez jajka)

 

Kluski z dziurką – przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Tanie… smaczne… sycące… bajecznie proste w wykonaniu🙂 To świetny sposób na pyszny domowy obiad. Można je podawać ze skraweczkami, podsmażoną cebulką, sosami i gulaszami. Do zrobienia klusek można użyć ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu.

 

 

Składniki:

  • ziemniaki (dowolna ilość)
  • mąka ziemniaczana
  • łyżeczka soli do gotowania

 

Ziemniaki obierz i opłucz. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Po ugotowaniu odlej wodę, następnie rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Lekko uklep z wierzchu i odstaw na chwilę, by przestygły. Na ziemniakach zaznacz krzyżyk dzieląc ziemniaki na 4 części, jedną część wyjmij i powstałą szczelinę uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj odjęte wcześniej ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszaj (najlepiej dłonią). Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj i rób dołek naciskając palcem – układaj na ściereczce lub blacie opruszonym mąką. Gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch (nie gotuj dłużej, bo się rozgotują). Wyławiaj je przy pomocy łyżki cedzakowej.

 

1 kg ziemniaków wystarczy na ok. 3 porcje.

Kluski możesz podawać… z bułką tartą zrumienioną na maśle, ze smażoną cebulką lub skwareczkami, z sosem pieczeniowym, mięsnym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, koperkowym, zrazami, pulpetami, duszonymi pieczarkami lub warzywami.

Ugotowane i ostudzone kluski można mrozić. Najlepiej zamrozić je ułożone na tacy/deseczce, a później przesypać do woreczka lub plastikowego pojemnika.

Można je odgrzewać gotując ponownie w wodzie lub odsmażając na patelni.

Najlepiej przeciskać przez praskę gorące ziemniaki zaraz po ugotowaniu. To zapobiega powstaniu grudek.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *