• wspaniały napój z gotowanych truskawek,
  • szybki, prosty i bardzo zdrowy,
  • można go pić na ciepło lub na zimno,
  • z kostkami lodu świetnie ochłodzi w upalne letnie dni.

 

Składniki na około 2 litry:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki cukru lub miodu (ilość zależy od gustu)
  • opcjonalnie sok z połówki cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w połówki. Przełóż do rondla, wlej 2 litry wody, zagotuj – gotuj około 10 minut. W międzyczasie dodaj cukier i ewentualnie sok z cytryny. Zdejmij z ognia, pozostaw do przestygnięcia. Podawaj ciepły lub schłodzony.

Warto też dodać: rabarbar, jabłka, maliny, agrest, porzeczki, wiśnie. 

STRONA GŁÓWNA