Kotlety drobiowe (mielone)

 

Gdy najdzie Cię ochota na mięsne danie, przygotuj smaczne i proste kotlety z piersi kurczaka🙂 Do zmielenia mięsa użyłam malaksera, dlatego ich przygotowanie zajęło mi dosłownie dwie chwile. Jeśli po obiedzie zostanie Ci nadwyżka kotletów, możesz je śmiało zamrozić🙂

 

 

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • sól i pieprz

 

Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel razem z piersią z kurczaka (maszynką do mielenia lub malakserem). Do masy dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *