Mielone to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na naszych stołach🙂 Poniżej podaję Wam na nie najprostszy przepis. Możecie też robić różne wariacje np. zapiec z sosem pomidorowym i żółtym serem, przygotować z farszem pieczarkowym lub szpinakowym albo parówką ukrytą w środku.
Skład:
- 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka mąki pszennej
- 1 bułka np. kajzerka
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Całą bułkę włóż do miski i zalej wodą na chwilę, by namokła. Dłonią odciśnij bułkę, włóż do miski i rozdrobnij. Dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę bułki tartej, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj (najlepiej dłonią). Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w pozostałej bułce tartej i spłaszcz formując kotlety. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Świetnie pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy jęczmiennej lub gryczanej.
Jeśli jesteście zabiegani, możecie nasmażyć większą ilość, podzielić na porcje i zamrozić.