Jeśli znudziła Ci się klasyczna smażona ryba, dla odmiany polecam smaczne i proste w przygotowaniu kotlety rybne🙂 Pomysł na nie znalazłam w Kuchni Marzenki (filmik). Zrobisz je bardzo szybko. Nie wymagają mielenia mięsa – wystarczy posiekać rybę lub pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z pozostałymi składnikami, uformować i usmażyć. To świetne danie obiadowe, które można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, duszonymi warzywami, surówkami lub sałatkami obiadowymi.
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych
- 1 mała cebula
- 5 łyżek mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Filety rybne i obraną cebulę pokrój w drobniutką kostkę. Przełóż do dużej miski i dodaj pozostałe składniki – jajko, mleko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz (dobrze dopraw, by miały wyrazisty smak). Całość dokładnie wymieszaj. Dłońmi formuj nieduże kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.
Do kotletów świetnie nadają się gatunki… morszczuk, mintaj, limanda, sandacz, panga, tilapia, miruna, dorsz, sola.