Kotlety rybne siekane

 

Jeśli znudziła Ci się klasyczna smażona ryba, dla odmiany polecam smaczne i proste w przygotowaniu kotlety rybne🙂 Pomysł na nie znalazłam w Kuchni Marzenki (filmik). Zrobisz je bardzo szybko. Nie wymagają mielenia mięsa – wystarczy posiekać rybę lub pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z pozostałymi składnikami, uformować i usmażyć. To świetne danie obiadowe, które można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, duszonymi warzywami, surówkami lub sałatkami obiadowymi.

 

 

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Filety rybne i obraną cebulę pokrój w drobniutką kostkę. Przełóż do dużej miski i dodaj pozostałe składniki – jajko, mleko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz (dobrze dopraw, by miały wyrazisty smak). Całość dokładnie wymieszaj. Dłońmi formuj nieduże kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.

 

Do kotletów świetnie nadają się gatunki… morszczuk, mintaj, limanda, sandacz, panga, tilapia, miruna, dorsz, sola.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *