Kotlety z konserwy

 

Tym razem trochę nietypowa propozycja na obiad – kotlety z konserwy🙂 Coś w sam raz dla studentów, osób oszczędnych oraz tych, którym została jakaś puszeczka konserwy po biwaku🙂 My mieliśmy kilka słoików takiej „domowe konserwy” od naszych rodziców. Zwykle to mięsko na kanapki, ale tym razem słoiczek postanowiłam przeznaczyć na kotlety do obiadu. Można je też włożyć w bułkę razem z dodatkami i zrobić domowego hamburgera🙂

 

 

Składniki:

  • 300 g konserwy wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i czarny pieprz (można dodać też mieloną paprykę, pieprz ziołowy, świeże lub suszone zioła)
  • olej do smażenia

 

Konserwę oraz obraną cebulę zmiel w maszynce do mielenia lub rozdrobnij w malakserze. Do masy dodaj jajko i 2-3 łyżki bułki tartej. Dopraw do smaku. Całość dobrze wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *