Tym razem trochę nietypowa propozycja na obiad – kotlety z konserwy🙂 Coś w sam raz dla studentów, osób oszczędnych oraz tych, którym została jakaś puszeczka konserwy po biwaku🙂 My mieliśmy kilka słoików takiej „domowe konserwy” od naszych rodziców. Zwykle to mięsko na kanapki, ale tym razem słoiczek postanowiłam przeznaczyć na kotlety do obiadu. Można je też włożyć w bułkę razem z dodatkami i zrobić domowego hamburgera🙂
Składniki:
- 300 g konserwy wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawy: sól i czarny pieprz (można dodać też mieloną paprykę, pieprz ziołowy, świeże lub suszone zioła)
- olej do smażenia
Konserwę oraz obraną cebulę zmiel w maszynce do mielenia lub rozdrobnij w malakserze. Do masy dodaj jajko i 2-3 łyżki bułki tartej. Dopraw do smaku. Całość dobrze wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.