Krem pomidorowy z bazylią i mascarpone

Bardzo prosty i łatwy pomysł na pyszną zupę pomidorową pachnącą ziołami😉 Jest doskonałą alternatywą tradycyjnej pomidorówki, którą można podać z makaronem lub z ryżem. Świetna na obiad, na kolację, na imprezy i przyjęcia, a także na romantyczne randkowe spotkania (np. z grzankami w kształcie serc lub wzorem serca narysowanym śmietanką).

 

 

Składniki na 4-5 porcji:

  • puszka pomidorów (całe lub krojone, 400 g)
  • opakowanie przecieru pomidorowego lub passaty (500 g)
  • 500 ml wody lub bulionu (mięsnego, warzywnego)
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g serka mascarpone
  • garść świeżych liści bazylii
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

 

Cebulę, czosnek oraz marchew obierz, oczyść, a następnie drobno pokrój. Podsmaż je w rondlu na oliwie (smaż, aż cebula się zeszkli). Dodaj przecier, pomidory z puszki oraz bulion. Całość gotuj pod przykryciem około 10 minut na niedużym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj serek mascarpone, bazylię i zioła prowansalskie – zmiksuj blenderem ręcznym na gładki jednolity krem. Ponownie wstaw na ogień, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj około 2-3 minuty.

 

Zupę można podawać z… pieczywem, pieczywem czosnkowym, ptysiowym groszkiem, ugotowanym tortellini, makaronem lub ryżem, grzankami, mozzarellą, parmezanem, kozim serem, prażonymi płatkami migdałów, ziarnami słonecznika lub dyni.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *