Jeśli szukasz kremu do przełożenia tortu, wypełnienia rurek lub babeczek, ten będzie do tego idealny. Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy włożyć do głębokiego pojemnika wszystkie składniki i całość ubić mikserem🙂 Jest puszysty… lekki… delikatny – nie rozpływa się w temperaturze pokojowej. Zawsze się udaje, dlatego w szczególności polecam ten przepis osobom, dla których robienie słodkich kremów jest problemowe.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Do naczynia o wysokich ściankach włóż wszystkie składniki, a następnie całość zacznij ubijać mikserem. Najpierw używaj wolnych obrotów, ponieważ przez pierwsze parę sekund śmietana może mocno chlapać. Krem będzie gotowy, gdy jego konsystencja będzie przypominać ubitą śmietanę (ok. 5 minut ubijania). Gotowy krem przełóż na ciasto lub wyłóż do deserowych pucharków. Wstaw do lodówki min. na godzinę, by krem nieco bardziej stężał.
Krem idealny do… przełożenia ciast, rolad i tortów, wypełnienia tart, babeczek, rurek i ptysi oraz do podania jako deser (np. w pucharkach z owocami lub musem owocowym).