Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej🙂 Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie „na szybko”.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 500 g kapusty kiszonej
- 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki)
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej lub masło do smażenia
Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj i przełóż do rondla. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie, wlej wodę z moczenia grzybów oraz dodatkowo 1 szklankę wody. Całość gotuj, aż kapusta będzie miękka (około 1 h). W trakcie gotowania uzupełniaj wyparowującą wodę. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Przełóż je do kapusty. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Duś na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje. W czasie mieszania powyjmuj liście laurowe i ziela angielskie, by później nie przeszkadzały w jedzeniu krokietów. Do głębokiego naczynia dodaj jajka, wodę, mleko, mąkę i szczyptę soli – całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą do ubijania. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Na każdy placek kładź trochę farszu i lekko rozsmaruj. Boki naleśnika zagnij do środka i całość zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.
Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić.