Kurczak w sosie curry

 

Zwykle gotuję klasyczne dania, ale tym razem postanowiłam przygotować coś z orientalnym akcentem. Z tego co miałam w kuchni zmajstrowałam kurczaka w sosie curry i… efekt końcowy wyszedł bardzo smaczny Zwykle sosy zagęszcza się mąką, jednak ten swą konsystencję zawdzięcza duszonej, a później zmiksowanej cebuli i jogurtowi🙂

 

Składniki na porcje dla 2-3 osób:

  • 400 g piersi lub polędwiczek kurczaka
  • 3 średnie cebule
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz Cayenne
  • sól
  • 2 łyżki masła lub oliwy

 

Piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę, a następnie posyp łyżeczką curry i łyżeczką kurkumy. Całość wymieszaj – odstaw na godzinę. W niedużym rondelku rozgrzej masło, wrzuć mięso i usmaż pod przykryciem (ja smażyłam ok. 15 minut na średnim ogniu). Usmażone kawałki kurczaka wyłów łyżką cedzakową i odłóż na bok. Do tego samego rondla wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek – smaż, aż cebula zmięknie. Zdejmij z ognia i dodaj po łyżeczce curry, kurkumy, szczyptę pieprzu Cayenne, soli oraz jogurt naturalny. Całość zmiksuj blenderem ręcznym, aż powstanie gładki jednolity sos. Wrzuć wcześniej wyjęte kawałki kurczaka, rondel postaw z powrotem na ogniu i gotuj przez około 5 minut. Gotowe🙂

 

Gotowe danie podawaj z ryżem lub pieczywem (kajzerką, pieczywem czosnkowym, grzankami, pitą, ciabattą, chlebkiem naan).

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *