Zwykle gotuję klasyczne dania, ale tym razem postanowiłam przygotować coś z orientalnym akcentem. Z tego co miałam w kuchni zmajstrowałam kurczaka w sosie curry i… efekt końcowy wyszedł bardzo smaczny Zwykle sosy zagęszcza się mąką, jednak ten swą konsystencję zawdzięcza duszonej, a później zmiksowanej cebuli i jogurtowi🙂
Składniki na porcje dla 2-3 osób:
- 400 g piersi lub polędwiczek kurczaka
- 3 średnie cebule
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- pieprz Cayenne
- sól
- 2 łyżki masła lub oliwy
Piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę, a następnie posyp łyżeczką curry i łyżeczką kurkumy. Całość wymieszaj – odstaw na godzinę. W niedużym rondelku rozgrzej masło, wrzuć mięso i usmaż pod przykryciem (ja smażyłam ok. 15 minut na średnim ogniu). Usmażone kawałki kurczaka wyłów łyżką cedzakową i odłóż na bok. Do tego samego rondla wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek – smaż, aż cebula zmięknie. Zdejmij z ognia i dodaj po łyżeczce curry, kurkumy, szczyptę pieprzu Cayenne, soli oraz jogurt naturalny. Całość zmiksuj blenderem ręcznym, aż powstanie gładki jednolity sos. Wrzuć wcześniej wyjęte kawałki kurczaka, rondel postaw z powrotem na ogniu i gotuj przez około 5 minut. Gotowe🙂
Gotowe danie podawaj z ryżem lub pieczywem (kajzerką, pieczywem czosnkowym, grzankami, pitą, ciabattą, chlebkiem naan).