Gofry z tego przepisu wychodzą puszyste, lekkie i mają chrupiącą skórkę. Puszystości dodaje proszek do pieczenia oraz ubite białka🙂
Składniki:
- 2 szkl mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/3 szkl cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Gofrownicę rozgrzej. Żółtka oddziel od białek, wymieszaj je w misce (mikserem lub rózga do ubijania) razem z cukrem i mlekiem. Następnie nadal mieszając dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem. Wlewaj czerpakiem na rozgrzaną gofrownicę i piecz na złoty kolor.
Co na gofry?
Co tylko chcesz🙂 Możliwości jest wiele. Na gofrach może się znaleźć: bita śmietana, dżem owocowy, cukier puder, pokrojone owoce (np. truskawki, banany, brzoskwinie, maliny), czekolada starta na tarce lub dowolna polewa (czekoladowa, karmelowa, owocowa).