Ciasto na lekkie gofry

 

Gofry z tego przepisu wychodzą puszyste, lekkie i mają chrupiącą skórkę. Puszystości dodaje proszek do pieczenia oraz ubite białka🙂

 

 

Składniki:

  • 2 szkl mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Gofrownicę rozgrzej. Żółtka oddziel od białek, wymieszaj je w misce (mikserem lub rózga do ubijania) razem z cukrem i mlekiem. Następnie nadal mieszając dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem. Wlewaj czerpakiem na rozgrzaną gofrownicę i piecz na złoty kolor.

Co na gofry?
Co tylko chcesz🙂 Możliwości jest wiele. Na gofrach może się znaleźć: bita śmietana, dżem owocowy, cukier puder, pokrojone owoce (np. truskawki, banany, brzoskwinie, maliny), czekolada starta na tarce lub dowolna polewa (czekoladowa, karmelowa, owocowa).

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *