• pyszny i prosty napój,
  • schłodzony doskonale orzeźwi w upalne dni,
  • idealny dla dzieci, dla rodziny, dla gości, na grilla.

 

Składniki (na dzbanek 1,5 litra):

  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu
  • kilka listków mięty
  • woda
  • opcjonalnie kilka kostek lodu
Pomarańcze przekrój na pół. Jedną połówkę pokrój na kawałki i wrzuć do dzbanka wraz z cukrem i listkami mięty. Z cytryny i pozostałych pomarańczy wyciśnij sok – przelej do dzbanka (poj. 1,5 litra) i uzupełnij do pełna wodą. Całość delikatnie wymieszaj łyżką, by cukier się rozpuścił. Najlepiej smakuje schłodzona – gotową lemoniadę można wstawić do lodówki na 20 minut lub podać z kostkami lodu.
Dla dekoracji: listki mięty, listki melisy, plasterki pomarańczy, cytryny lub limonki.
Zamiast białego cukru, można użyć: cukru trzcinowego, cukru kokosowego, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy.

STRONA GŁÓWNA