Lemoniada pomarańczowa (gotowana)

Dla mnie to napój z dzieciństwa! W moim rodzinnym domu był robiony zawsze na święta. Wspaniale mi się kojarzy🙂 Jest naturalny – bez barwników i bez konserwantów. Idealny do picia na co dzień i na imprezy🙂 Schłodzony lub z kostkami lodu doskonale orzeźwi w cieplutkie letnie dni.

 

 

Składniki (na 3 litry):

  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki cukru + dodatkowo około 5 łyżek
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny

 

Pomarańcze umyj, polej wrzątkiem w durszlaku i pokrój w dużą kostkę (wraz ze skórką). W rondlu umieść owoce, 4 łyżki cukru, kwasek cytrynowy i wlej 1 litr wody – gotuj przez 15 minut. Następnie pozostaw na noc, by składniki się przegryzły. Następnego dnia zmiksuj blenderem, dodaj około 2 litry wody i  zagotuj (gotuj przez kolejne 15 minut). Osłódź według swojego gustu (ja dodałam 5 pełnych łyżek cukru). Gdy przestygnie, rozlej do szklanek i podawaj. Smacznego🙂

Można dodać: kostki lodu, listki mięty, plasterki pomarańczy lub cytryny.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *