Od jakiegoś czasu zerkałam na doniczkę z miętą i zastanawiałam się, do czego ją wykorzystać. Bratowa podsunęła mi pomysł na lemoniadę – pyszny napój z listków mięty i cytryny. Łatwy, zrobiony z kilku prostych składników. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Jest o wiele zdrowszy niż słodkie napoje ze sklepowych półek🙂 Z przyczyn zdrowotnych staram się ograniczać cukier, dlatego napój osłodziłam miodem. Jeśli nie masz lub nie lubisz, możesz użyć swojego ulubionego „słodziwa”, np. ksylitolu, białego lub trzcinowego cukru🙂 Jedni wolą bardzo słodkie napoje, a inni mniej, dlatego słodkość dostosuj do swojego gustu. W poniższym przepisie znajdziesz skład na przygotowanie 1,5 litra lemoniady – jeśli potrzebujesz większej ilości, proporcjonalnie zwiększ również ilość składników.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- garść świeżych liści mięty
- połówka cytryny (ewentualnie pół łyżeczki kwasku cytrynowego)
- 2-3 łyżki miodu lub cukru (ilość według gustu)
- opcjonalnie kostki lodu dla ochłody
Cytrynę umyj, włóż do durszlaka i krótko przelej wrzątkiem – nie obieraj ze skórki. W rondlu zagotuj wodę, wrzuć miętę oraz pokrojoną w cząstki cytrynę. Gotuj około 10 minut, a następnie zdejmij z ognia. Taki napój możesz już osłodzić, ostudzić i podawać do picia, ale będzie mieć intensywniejszy kolor i smak, jeżeli odstawisz go na parę godzin lub całą noc (składniki się przegryzą). Po tym czasie ponownie zagotuj (gotuj około 10 minut), dodaj cukier, wymieszaj i zdejmij rondel z ognia. Jeśli zamiast cukru, chcesz użyć miodu, przed dodaniem nieco przestudź napój (w temperaturze powyżej 50 stopni miód traci swoje właściwości zdrowotne). Gotową lemoniadę pozostaw do całkowitego ostudzenia. Dla orzeźwienia nalewaj do szklanek z kostkami lodu lub rondel z przestudzonym napojem wstaw do lodówki.
Dla dekoracji do napoju można wrzucić… listki świeżej mięty, plasterki cytryny, pomarańczy lub limonki.