Lukier cytrynowy

 

Domowy lukier zrobiony jedynie z 2 składników – z cukru pudru i soku z cytryny🙂 Przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. Jest idealny do wypieków – szybki, łatwy w przygotowaniu, zawsze udany. Ma pyszny orzeźwiający smak🙂 Na cieście szybko zastyga i twardnieje, a przy tym kroi się bez problemów.

 

 

Składniki:

  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z 1 cytryny

 

Do miski wlej sok wyciśnięty z cytryny i dodaj cukier puder. Całość mieszaj przez kilka minut (łyżeczką lub rózgą do ubijania piany).  Gotowy lukier powinien być gładki i spływać z łyżeczki strumieniem. Polej nim ciasto lub ciasteczka i odstaw do zastygnięcia. 

 

do ciast…   ciasteczek…   babek…   serników…   drożdżówek…   pączków…   pierników…

 

 

 

Sprawdź też pomysł na szybką polewę do ciasta🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *