Makaron z twarogiem i śmietaną

 

Makaron na słodko! 

To było jedno z moich ulubionych dań ze szkolnej stołówki🙂 Bardzo fajny pomysł na „szybki obiad” dla osób… nie mających czasu… zabieganych… muszących szybko nakarmić gromadkę dzieci… lub będących na diecie lekkostrawnej (łagodnej dla żołądka). Śmietana z cukrem to pyszne połączenie, dlatego danie to na pewno pokochają dzieci🙂

 

 

Składniki na porcje dla 2 osób:

  • 200 g makaronu np. kokardki
  • 100 g twarogu
  • 180 g gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Makaron ugotuj (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), a następnie przecedź w durszlaku. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz pokruszony ser. Dodaj ugotowany makaron i całość wymieszaj lub słodki sos wyłóż na makaron w talerzach. Smacznego!🙂

 

Do dania doskonale nadadzą się: świderki, kokardki, kolanka, muszelki, wstążki.

Możesz dodać owoce… truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, morele, jagody, borówki, jeżyny, banany, winogron, brzoskwinie lub ananasa z puszki.

 

 

 

 

.’

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *