Smaczne aromatyczne masło czosnkowe będzie świetnym dodatkiem do Twoich potraw🙂 W sklepach można znaleźć już gotowe, jednak są troszkę drogie, a w ich składzie można znaleźć konserwanty. Bardzo dobre naturalne masełko można w łatwy sposób przygotować we własnej kuchni …i to bez dodatku kwasu cytrynowego lub aromatu czosnkowego🙂
Składniki:
- kostka masła (ok. 200-250 g)
- 6-8 ząbków czosnku
- 1-2 szczypty soli do smaku
- ew. natka pietruszki świeża lub suszona
Masło wyjmij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut, by zmiękło. Ząbki czosnku obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę, następnie wymieszaj je z masłem i solą. Gotowe masełko możesz przełożyć do miseczki, woreczka, dowolnej foremki lub dekoracyjnie wycisnąć szprycą do dekorowania ciast. Następnie wstaw je do lodówki, by stwardniało.
Moje masło lekko podgrzałam w rondelku i przelałam do foremek z silikonowymi denkami (dzięki temu łatwo później je wyjęłam). Wydostanie masełka ze zwykłych foremek może być problemowe.
Zamiast natki pietruszki możesz dodać…
** świeże siekane zioła np. koperek, bazylię, rozmaryn;
** suszone zioła: oregano, bazylię, rozmaryn, zioła prowansalskie.