Domowe masło czosnkowe

 

Smaczne aromatyczne masło czosnkowe będzie świetnym dodatkiem do Twoich potraw🙂 W sklepach można znaleźć już gotowe, jednak są troszkę drogie, a w ich składzie można znaleźć konserwanty. Bardzo dobre naturalne masełko można w łatwy sposób przygotować we własnej kuchni …i to bez dodatku kwasu cytrynowego lub aromatu czosnkowego🙂

 

Takie masełko jest świetne…

**  do zrobienia domowego pieczywa czosnkowego (sprawdź),

** do dań z grilla (sprawdź),

** do pieczonych lub smażonych ryb i mięs;

** do chleba, bułeczek lub po prostu na kanapkę.

 

Składniki:

  • kostka masła (ok. 200-250 g)
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1-2 szczypty soli do smaku
  • ew. natka pietruszki świeża lub suszona

 

Masło wyjmij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut, by zmiękło. Ząbki czosnku obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę, następnie wymieszaj je z masłem i solą. Gotowe masełko możesz przełożyć do miseczki, woreczka, dowolnej foremki lub dekoracyjnie wycisnąć szprycą do dekorowania ciast. Następnie wstaw je do lodówki, by stwardniało.

 

Moje masło lekko podgrzałam w rondelku i przelałam do foremek z silikonowymi denkami (dzięki temu łatwo później je wyjęłam). Wydostanie masełka ze zwykłych foremek może być problemowe. 

 

 

Zamiast natki pietruszki możesz dodać…

**  świeże siekane zioła np. koperek, bazylię, rozmaryn;

** suszone zioła: oregano, bazylię, rozmaryn, zioła prowansalskie.

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *