orzechy + miód + szczypta soli i… MASŁO ORZECHOWE gotowe🙂
Jeśli macie w domu orzechy włoskie i blender, koniecznie zróbcie sobie takie masełko. Jest naturalne, zdrowe i ma wyrazisty smak prażonych orzechów z delikatną nutą miodowej słodyczy. Przygotowanie jest dziecinnie proste – zajmie Ci to dosłownie kilka chwil🙂
Składniki:
- 150 g orzechów włoskich
- 3 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2018/10/domowe-masło-orzechowe-smarowidło-do-chleba-12-300x241.jpg)
Orzechy wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię, by się lekko uprażyły (mieszaj od czasu do czasu). Ostudź przez chwilę, następnie przesyp do blendera i rozdrobnij w drobny proszek. Dodaj miód (nada kleistości całej masie) oraz szczyptę soli – całość blenduj przez kilka sekund. Gotowe masło przechowuj w lodówce, najlepiej w słoiczku lub szczelnie zamykanym pojemniku.
Z CZYM JEŚĆ ???
Świetnie smakuje z… chlebem, bułkami, grzankami, tostami, krakersami, ciastami, naleśnikami, waflami ryżowymi itp.