…na przekąskę …dla gości …na imprezę …na piknik …do przegryzienia w pracy
Chrupiące paluchy serowe, które robi się bardzo łatwo i szybko. Świetnie sprawdzą się na spotkaniach przy piwie oraz jako dodatek do sałatek lub zup-kremów.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (280 g)
- 150 g żółtego sera (np. cheddar, parmezan)
- 1 surowe jajko do posmarowania
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 szczypty soli
Jajko roztrzep widelcem w miseczce. Arkusz ciasta rozwiń i posmaruj całą powierzchnię jajkiem. Dokładnie na połowie ciasta rozłóż starty na drobnych oczkach ser (lekko przyciśnij dłonią). Posyp solą i papryką, a później złóż wpół. Dociśnij dłonią. Pokrój w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Z każdego paska zrób świderek, łapiąc za oba końce i skręcając w przeciwne strony. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 stopni.