Pyszne krążki paprykowe prosto z patelni🙂 To świetny pomysł na niedrogie i zarazem efektowne danie – w sam raz na obiad, kolację lub poczęstunek dla gości🙂 Można je podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, sałatką obiadową lub dowolnym sosem. Na 500 g mięsa wystarczyły mi 2 duże papryki (wyszło 6 krążków), jednak papryka papryce wielkością nierówna, dlatego warto mieć w zanadrzu jedną lub dwie więcej🙂 Osoby z nietolerancją glutenu bez problemu zastąpią mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną🙂 Patent na krążki paprykowe pochodzi od Gosi z grupy „Co dzisiaj na obiad?” (Facebook)🙂
Składniki (na 6-8 pierścieni):
- 2-3 duże świeże papryki
- 500 g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowego)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej (lub skrobi ziemniaczanej)
- sól i pieprz
- świeżą lub suszoną natkę pietruszki
- olej do smażenia
Przygotuj farsz – mięso dokładnie wymieszaj z jajkami, mąką, posiekaną pietruszką, łyżką wody oraz przyprawami. Paprykę umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Z każdego plastra usuń gniazdo nasienne. Deskę do krojenia zwilż wodą (do suchej mięso może się kleić) i porozkładaj na niej pierścienie z papryki. Do środka każdego krążka włóż mięso mielone, a następnie zdejmuj je z deski podważając od spodu nożem i układaj na rozgrzanej patelni. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem.
Pierścienie smażyłam pod przykryciem na małym ogniu, dlatego papryka wystarczająco zmiękła. Jeśli jednak mięso się usmaży, a papryka będzie według Ciebie zbyt twarda, dolej trochę wody i duś pod przykryciem jeszcze przez 2-3 minuty.
Części papryki, które pozostaną Ci z krojenia, możesz drobno posiekać i wrzucić do mięsnego farszu. Ja swoje dodałam do sałatki obiadowej🙂
Paprykowe krążki można także upiec w piekarniku lub na grillu🙂