Pomysł na takie łódeczki widziałam w internecie już wiele razy i w końcu postanowiłam je zrobić🙂 To bardzo fajny pomysł na śniadanko – są łatwe, niedrogie i ładnie wyglądają na talerzu. Przygotowanie nie jest żadną wielką filozofią, ale pomoże Twoim domownikom pozytywnie rozpocząć dzień🙂 Przy takim śniadanku nawet mały niejadek nabierze apetytu🙂
Składniki na 2 łódeczki:
- 2 parówki
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej lub masło do smażenia
- ewentualnie szczypiorek lub natka pietruszki
- 2 wykałaczki
Parówki rozetnij po środku wzdłuż zostawiając ok. 1-1,5 cm od każdego końca. Wycięty otwór rozszerz i w samym środku włóż wykałaczkę tworząc kształt oka. Tak samo zrób z drugą parówką. Na patelni rozgrzej tłuszcz, połóż łódeczki. Gdy z jednej strony się przysmażą, przewróć na drugą stronę i usuń wykałaczkę – wbij do środka każdej jajko, następnie przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu do momentu, aż jajko się odpowiednio zetnie. Po wierzchu posyp siekanym szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu. Podaj od razu po przygotowaniu.
Uwielbiam rożki ze szpinakiem według Twojego przepisu. Najlepsze jest w nich to, że na zimno są tak smaczne:)