Niby to tylko jajko usmażone w parówce, jednak… dzięki niemu bliska osoba nas wycałuje już z samego rana😉 To świetny sposób, by powiedzieć „KOCHAM” bez pomocy słów😉 Przygotuj je swoim małym pociechom, ukochanej osobie lub na śniadanie w Walentynki😉
Składniki na 2 serca:
- 2 parówki
- 2 małe jajka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 wykałaczki
Z parówek usuń osłonki, natnij nożem wzdłuż pozostawiając z jednej strony ok. 1,5 cm koniuszka. Rozcięte „ramiona” parówki wygnij tworząc serce i zepnij na końcu wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej i połóż parówkowe serca. Gdy z jednej strony się przysmażą, przewróć na drugą stronę, wbij do środka każdego jajko i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu do momentu, aż jajko się odpowiednio zetnie. Po wierzchu posyp szczyptą soli i pieprzu. Przełóż na talerz i usuń wykałaczkę😉
Do podania… kromki chleba, bułeczki, pieczywo czosnkowe, tosty, grzanki z serem, warzywa (pomidory, ogórki, rzodkiewki).