Pizza KORONA

 

Pizza w nowej odsłonie!🙂

Od czasu do czasu na naszym stole pojawia się pizza domowej roboty. Głównie dlatego, że możemy wrzucić na nią swoje ulubione składniki lub te, na które właśnie mamy „smaka”🙂 Na Blogu z apetytem znalazłam natchnienie na nowy wygląd pizzy – pomysł bardzo mi się spodobał, dlatego swoją dotychczasową pizzę zmieniłam w „koronę”. Ładnie wygląda i świetnie smakuje! Jest doskonała na obiad, kolację, jako poczęstunek dla gości, a także jako ciepłe danie na domowej imprezie🙂

 

 

Składniki:

  • 100 ml ciepłej wody (ok. pół szklanki)
  • 1 1/2  płaskiej łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 200 g mąki (ok. 1 1/4 szklanki)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • 1/2 świeżej papryki (użyłam żółtej)
  • zioła włoskie

 

Do dużej miski wlej ciepłą wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec już ręką wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek i ponownie pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Brzeg placka posmaruj dookoła przecierem pomidorowym i ułóż kolejno pozostałe składniki: posiekaną cebulę, paprykę i ser pokrojone w kostkę, tarty ser i zioła. Na środku przetnij ciasto na 8 części. Powstałe trójkąty zawiń na zewnątrz placka sklejając je z brzegiem. Piecz ok. 40 min (w temp. 180 stopni).

 

Z tego ciasta wyszła mi pizza o średnicy 35 cm i grubości ok. 1 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *