Pizza w nowej odsłonie!🙂
Od czasu do czasu na naszym stole pojawia się pizza domowej roboty. Głównie dlatego, że możemy wrzucić na nią swoje ulubione składniki lub te, na które właśnie mamy „smaka”🙂 Na Blogu z apetytem znalazłam natchnienie na nowy wygląd pizzy – pomysł bardzo mi się spodobał, dlatego swoją dotychczasową pizzę zmieniłam w „koronę”. Ładnie wygląda i świetnie smakuje! Jest doskonała na obiad, kolację, jako poczęstunek dla gości, a także jako ciepłe danie na domowej imprezie🙂
Składniki:
- 100 ml ciepłej wody (ok. pół szklanki)
- 1 1/2 płaskiej łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 200 g mąki (ok. 1 1/4 szklanki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 g szynki
- 100 g żółtego sera
- 1/2 średniej wielkości cebuli
- 1/2 świeżej papryki (użyłam żółtej)
- zioła włoskie
Do dużej miski wlej ciepłą wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec już ręką wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek i ponownie pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Brzeg placka posmaruj dookoła przecierem pomidorowym i ułóż kolejno pozostałe składniki: posiekaną cebulę, paprykę i ser pokrojone w kostkę, tarty ser i zioła. Na środku przetnij ciasto na 8 części. Powstałe trójkąty zawiń na zewnątrz placka sklejając je z brzegiem. Piecz ok. 40 min (w temp. 180 stopni).
Z tego ciasta wyszła mi pizza o średnicy 35 cm i grubości ok. 1 cm.