Masz ochotę na pizzę? Ups, ale nie masz piekarnika? Nic nie szkodzi! Zrób pizzę w patelni🙂 Usmaż drożdżowy placek, wrzuć ser oraz ulubione składniki i… wcinaj ze smakiem🙂
Ciasto na 1 pizzę (patelnia 24 cm):
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju (lub oliwy)
- 1,5 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
Na wierzch:
- łyżka przecieru pomidorowego lub keczupu
- garść szynki pokrojonej w kostkę
- garść sera żółtego
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
Wymieszaj ciepłą wodę ze szczyptą soli, olejem i drożdżami. Nadal mieszając dosypuj mąkę i wyrób jednolite ciasto. Ostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Na patelni rozprowadź łyżeczkę oleju, przełóż ciasto i palcami uformuj cienki okrągły placek. Patelnię postaw na małym ogniu – smaż pod przykryciem. Gdy spód się przyrumieni, przewróć placek na drugą stronę, wierzch posmaruj przecierem, ułóż szynkę, ser i kukurydzę. Przykryj nakrywką i smaż, aż ser się stopi, a spód ciasta się zarumieni. Smacznego🙂
W czasie smażenia się na patelni, placek pizzy nieco podrośnie.