Placek po węgiersku
(Placek po zbójnicku)

 

Danie jest treściwe, sycące, kaloryczne, a przy tym baaardzo smaczne – zdecydowanie nie dla tych, co się odchudzają😉 Świetnym dodatkiem do placka są ogórki kiszone, warzywa konserwowe (ogórki, papryka, buraczki), surówka lub sałatka obiadowa.  Chociaż przygotowanie jest bardzo czasochłonne, jestem pewna, że efekt końcowy zachwyci każdego smakosza😉

 

 

Gulasz:

  • 500 g wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 1 świeża papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub keczupu)
  • 1 łyżka mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżka masła lub oleju
  • sól i pieprz ziołowy

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

W rondlu rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mięso i paprykę pokrojone w kostkę – wlej ok. 500 ml wody (woda powinna przykrywać mięso) i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę (w tym czasie mięso nabierze miękkości). Mieszaj od czasu do czasu, a jeśli wywar wyparuje, dolej tyle wody, by przykrywała mięso.

Przygotuj placki – ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i smaż placki (z obu stron na złoty kolor).

Pod koniec gotowania dodaj do gulaszu koncentrat, paprykę w proszku oraz sól i pieprz. Zagęść gulasz wlewając mąkę rozmieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody.

Na każdym talerzu ułóż placek i polej przygotowanym gulaszem.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *