Purée ziemniaczane

Kartofle… grule… pyry… ziemniaki – one wcale nie muszą być nudne!🙂 Dziś polecam Wam purée ziemniaczane. Można je podać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. To świetna alternatywa dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków!🙂 Dla mnie najsmaczniejsze jest ze smażoną cebulką i boczkiem, ale Wy możecie użyć swoje ulubione zioła lub dodatki. Zapraszam do skorzystania z moich poniższych propozycji🙂

 

 

Przepis podstawowy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/4 szkl mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

 

Obrane ziemniaki przekrój na połówki lub ćwiartki, zalej  w rondlu zimną wodą, posól i gotuj do miękkości (ok. 15-20 minut). Odlej wodę i rozbij tłuczkiem (lub przeciśnij przez praskę) – po trochę dodawaj masło, a następnie mleko. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

 

Rady:
1. Podawaj do… mięs (kotletów schabowych lub mielonych, mięs pieczonych, klopsików), ryb, duszonych lub pieczonych warzyw. 

2. Możesz zrobić również purée z…  boczkiem smażonym, cebulą duszoną, tartym chrzanem, serem żółtym (parmezanem, goudą), szpinakiem, porem, czosnkiem, natką pietruszki, koperkiem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, gałką muszkatołową.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *