Rożki francuskie z jabłkami

Kruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione jabłkami i cynamonem. Po prosty PYCHOTA!🥰 Bardzo łatwy sposób na szybkie ciastka! Zrobisz je raz dwa, gdy… przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego … gdy mają zjawić się niespodziewani goście… gdy chcesz zabrać coś dobrego do szkoły, pracy lub na piknik🙂 Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub jeszcze przed pieczeniem posypać grubym cukrem dekoracyjnym.

 

 

Składniki na 6 dużych ciastek:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275-300 g)
  • 2 jabłka (średniej wielkości)
  • 4 łyżeczki cukru, cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

 

Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na pół przecinając nożem wzdłuż, a następnie podziel na kwadraty (w sumie 6 kwadratów). Jabłka obierz, przekrój i usuń gniazdo nasienne – pokrój je w kostkę. Dodaj cukier oraz cynamon – całość wymieszaj. Czubkiem noża narysuj na kwadratach linię łączącą dwa przekątne rogi i na jednej połowie układaj łyżeczką porcje jabłek. Drugą połowę możesz pozostawić bez zmian lub zrobić 2-3 nacięcia nożem dla dekoracji. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem i złóż w trójkąt. Lekko pościskaj je palcami, by się skleiły, a następnie dociśnij mocniej ząbkami widelca. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około 2 cm), wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią. W czasie pieczenia rożki napuchną i powiększą swoją objętość. Ostudzone posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

 

Prócz jabłek do środka możesz dodać też rodzynki lub suszoną żurawinę.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *