Rybka z ryżem prosto z piekarnika to udany przepis na pyszny obiad lub kolację🙂 Danie wygląda bardzo apetycznie i udaje się za każdym razem. Z przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni. Taką rybkę robiłam już kilka razy, z dorszem i pstrągiem, a nawet zdarzało mi się zamienić rybę na klopsiki mięsne. Do dania świetnie pasuje surówka lub sałatka obiadowa🙂 Zapraszam!🙂
Składniki na porcję dla 4 osób:
- 500-600 g filetów ryby (np. pstrąg, dorsz)
- 200 g ryżu
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- łyżeczka suszonych ziół (np. zioła prowansalskie, bazylia, oregano)
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu – odsącz i odstaw do przestygnięcia. W brytfance wymieszaj składniki na marynatę – miód, sos sojowy, oliwę, sok z cytryny, curry, kurkumę oraz zioła. Rybę opłucz, osusz, a następnie ściągnij skórę. Każdy filet przekrój na pół lub na 3 części (zależnie od wielkości), włóż do brytfanki i obtocz w marynacie. Następnie przełóż je na talerz. Do marynaty pozostałej w brytfance dodaj 2 łyżki wody – dokładnie wymieszaj, dodaj ugotowany ryż i ponownie wymieszaj. Na wierzchu ułóż filety rybne. Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.