Tym razem polecam rybę smażoną w panierce z płatków kukurydzianych🙂 Przygotowana jest w bardzo prosty sposób, świetnie smakuje, jest chrupiąca i apetycznie złocista. Nie zawiera mąki pszennej, dlatego spokojnie mogą ją jeść osoby z alergią na pszenicę lub z nietolerancją na gluten. Może być przygotowana na co dzień do obiadu lub na kolację, a także na specjalne okazje takie, jak „bezmięsny” piątek i kolacja wigilijna.
Składniki:
- 350 g filetu ryby (jesiotr, dorsz)
- sól i pieprz
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- szczypta ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 jajko
- olej
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2019/11/obiad-bez-glutenu-ryba-wigilia-1-300x217.jpg)
Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą i pieprzem, a następnie dłońmi lekko wetrzyj przyprawy w mięso. W blenderze zmiksuj płatki kukurydziane i przyprawy – słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Panierkę przesyp do miski. Jajko wbij na talerz i rozbełtaj widelcem. Kawałki ryby mocz w jajku, a następnie obtocz w płatkach dociskając dłońmi, by panierka lepiej przylgnęła do mięsa. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.