Ryż z warzywami

 

Szybki… lekki… zdrowy… – jest doskonałym dodatkiem do ryb, mięs, sosów oraz gulaszy🙂 Może być alternatywą gotowanych ziemniaków, kaszy lub frytek.

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 woreczek ryżu (ok. 100 g)
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
  • cebula
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • przyprawy: sól i pieprz (może być też sos sojowy, papryka mielona, curry, kurkuma, kolendra, szafran)
  • olej do smażenia

 

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odsącz z wody i odłóż na chwilę do wystudzenia. W głębszej patelni rozgrzej olej, wrzuć marchewkę pokrojoną w kostkę. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, po czym wsyp posiekaną cebulkę i duś pod przykryciem do miękkości marchewki. Dodaj groszek i kukurydzę, a po chwili również ostudzony ryż. Całość przypraw do smaku i dobrze wymieszaj.

 

Rady:
1. Podawaj jako dodatek do… mięs (kotletów schabowych lub mielonych, gołąbków, mięs pieczonych, klopsików), ryb, duszonych lub pieczonych warzyw.

2. Możesz przygotować ryż jako oddzielne samodzielne danie dodając… boczek, kiełbasę, filet kurczaka, warzywa (papryczkę chili, brokuły, fasolkę szparagową, cukinię, suszone pomidory, świeżą paprykę), doprawiając ziołami (natką pietruszki, bazylią, tymiankiem) lub przyprawami (papryką mieloną, curry, kurkumą), a nawet wbijając jajko w czasie smażenia.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *