Sałatka brokułowa z fetą i fasolą

Kolejny przepis z serii „podwędzone szwagierce” z tą różnicą, że urozmaiciłam sałatkę serem feta. Samodzielnie stanowi apetyczną lekką przekąskę, dlatego świetnie spisze się na imprezie, na grillu, jako kolacja, lunch do pracy lub dodatek do obiadu. Jeśli jesteś „mięsożercą”, śmiało możesz zastąpić fetę filetem z kurczaka podsmażonym w przyprawach. Zapraszam do wypróbowania🙂

 

Skład:

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 opakowanie sera feta (150 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

 

Brokuł opłukaj i podziel na różyczki. Gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem ok. 5 minut. Dokładnie odsącz i odstaw na chwilę do wystudzenia. W dużej misce wymieszaj brokuł, fasolkę odsączoną na sicie oraz fetę pokrojoną w kostkę. Jogurt wymieszaj z czosnkiem przepuszczonym przez praskę oraz szczyptą soli i pieprzu. Gotowym sosem polej składniki sałatki i delikatnie zamieszaj.

 

Rady:
1. Możesz wzbogacić sałatkę: prażonymi ziarnami słonecznika, pestkami dyni, płatkami migdałowymi, siekanymi orzechami, ziołami (np. oregano, bazylia, majeranek, tymianek).

2. Do samodzielnego podania: chleb, bułeczki, pieczywo czosnkowe, grzanki, maca, pita, ciabatta itp.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *