Od dziecka jadałam buraczki w barszczu, zasmażane lub marynowane. Ta sałatka to nowość, która nam posmakowała i którą podpatrzyłam na stronce „SmakowiteDania” (filmik). To świetny pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Jest idealna do mięs, ryb oraz na grilla🙂
Składniki:
- 4 średnie buraki ćwikłowe
- 2 średnie jabłka
- 1 średnia cebula
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżeczki tartego chrzanu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- cukier
- sól i pieprz
Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż do rondla i ugotuj (gotuj około 60-90 minut). Odstaw do przestudzenia. Buraki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Dodaj posiekaną cebulę oraz szczypiorek. Całość wymieszaj razem ze śmietaną i chrzanem. Do smaku przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Sałatkę podawaj z… ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami, plackami, kotletami lub krokietami.
Do przygotowania można użyć buraczki po ugotowaniu barszczu czerwonego.