Sałatka obiadowa z cukinii

Smaczna soczysta sałatka ze świeżej cukinii – bardzo przypomina mizerię z ogórków🙂Ostatnio szukałam pomysłu na wykorzystanie cukinii i na blogu „Przepisy Joli” natknęłam się na ten przepis. Tu możecie obejrzeć jej filmik z przygotowania🙂 Po raz pierwszy w życiu jadłam cukinię na surowo i… jestem pozytywnie zaskoczona. Była PYSZNA🙂 Jeśli lubisz mizerię ze świeżych ogórków, ta sałatka też Ci posmakuje? W przepisie jest sok z cytryny, ale z braku dodałam sok z ćwiartki limonki. Wyszło pysznie! Sałatkę polecam jako dodatek do dań rybnych oraz mięsnych, zarówno do obiadu jak i na grilla, a nawet jako lekką samodzielną przekąskę (z pieczywem, grzankami)Zapraszam do przygotowania!🙂

 


Składniki (dla 3 osób):

  • 1 młoda cukinia (ok. 500-600 g)
  • połówka cebuli (średniej wielkości)
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka zielonego koperku
  • sól i pieprz

 

Cukinię zetrzyj na cienkie plasterki (tarką lub malakserem), dodaj posiekaną cebulę, a następnie posyp łyżeczką soli – wymieszaj i odstaw na 15 minut, by warzywa puściły sok. Odciśnij je przez sitko i przełóż do miski. Dodaj koperek, śmietanę, sok z cytryny oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

 

Młode cukinie różnią się wielkością – użyłam cukinii o wadze ok. 550 g. Jeśli masz mniejsze cukinie, użyj kilku.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *