Smaczna soczysta sałatka ze świeżej cukinii – bardzo przypomina mizerię z ogórków🙂Ostatnio szukałam pomysłu na wykorzystanie cukinii i na blogu „Przepisy Joli” natknęłam się na ten przepis. Tu możecie obejrzeć jej filmik z przygotowania🙂 Po raz pierwszy w życiu jadłam cukinię na surowo i… jestem pozytywnie zaskoczona. Była PYSZNA🙂 Jeśli lubisz mizerię ze świeżych ogórków, ta sałatka też Ci posmakuje? W przepisie jest sok z cytryny, ale z braku dodałam sok z ćwiartki limonki. Wyszło pysznie! Sałatkę polecam jako dodatek do dań rybnych oraz mięsnych, zarówno do obiadu jak i na grilla, a nawet jako lekką samodzielną przekąskę (z pieczywem, grzankami). Zapraszam do przygotowania!🙂
Składniki (dla 3 osób):
- 1 młoda cukinia (ok. 500-600 g)
- połówka cebuli (średniej wielkości)
- 3 łyżki śmietany 12%
- łyżka soku z cytryny
- łyżka zielonego koperku
- sól i pieprz
Cukinię zetrzyj na cienkie plasterki (tarką lub malakserem), dodaj posiekaną cebulę, a następnie posyp łyżeczką soli – wymieszaj i odstaw na 15 minut, by warzywa puściły sok. Odciśnij je przez sitko i przełóż do miski. Dodaj koperek, śmietanę, sok z cytryny oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Młode cukinie różnią się wielkością – użyłam cukinii o wadze ok. 550 g. Jeśli masz mniejsze cukinie, użyj kilku.