Sałatka z fetą i oliwkami

 

Smaczna, zdrowa i dziecinnie prosta w przygotowaniu! Świetna lekka sałatka, którą przygotujesz w kilka chwil.Możesz ją zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Doskonale sprawdzi się również na grillu, letnim pikniku lub gdy nie masz czasu na gotowanie, a niespodziewanie mają zjawić się goście🙂

 

 

Składniki:

  • 100 g sera feta
  • 1 świeży ogórek szklarniowy
  • świeża papryka (żółta, zielona lub czerwona)
  • 1 szklanka czarnych lub zielonych oliwek (ok. 150 g)
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • łyżeczka ziół włoskich

 

Pomidorki opłucz, osusz i przekrój na pół. Paprykę i ogórka umyj, a następnie pokrój w duże kawałki. Wrzuć je do miski razem z pomidorkami, oliwkami odsączonymi z zalewy i serem pokrojonym w dużą kostkę. Polej po wierzchu oliwą, posyp szczyptą soli, pieprzu i ziołami włoskimi. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy dwóch łyżek. Przechowuj w lodówce.

 

Sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs pieczonych lub mięsa z grilla. Można podawać ją również samodzielnie np. z kajzerką, bułką czosnkową, tostami, grzankami, macą, pitą, ciabattą, waflami ryżowymi, waflami kukurydzianymi.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *