Ta sałatka z tuńczykiem posmakowała mi u mojej przyszłej Teściowej, więc podpytałam o przepis? To taka sycąca sałatka na szybko. Przygotowanie zajmie Ci ok. 10-15 minut – najwięcej czasu zajmuje tu ugotowanie makaronu, a w tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki. Zaraz po zrobieniu warto ją wstawić na godzinkę do lodówki, by składniki „przegryzły się” – wtedy o wiele bardziej zyska na smaku. Jest idealna na wizytę gości, imprezę, piknik lub jako lunch do pracy. Polecam🙂
Składniki:
- 200 g makaronu np. kokardki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilka kawałków papryki konserwowej
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- mała cebulka
- sól i pieprz
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przełóż do durszlaka, by ociekł z wody. Z puszki z tuńczykiem odlej sos, a następnie rozdrobnij rybę widelcem. Paprykę pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj razem – tuńczyka, paprykę, kukurydzę, cebulkę, makaron oraz majonez. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na min. godzinę, by sałatka przeszła smakiem składników.