…na przekąskę …na kolację …dla gości …na imprezę …na święta
Sałatka podpatrzona u bratowej – smaczna, łatwa i niedroga🙂 Do przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Można ją przygotować domownikom na przekąskę, podać na imprezie lub zabrać na przegryzkę do pracy.
Składniki:
- 250 g makaronu w kształcie ryżu (orzo)
- 300 g szynki
- 1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe
- 1/2 pęczka koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przecedź w durszlaku, przelej strumieniem zimnej wody, pozostaw do ostudzenia. Szynkę i obrane ogórki pokrój w kostkę, a koperek posiekaj. Przełóż je do większej miski. Dodaj makaron, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj. Przechowuj w lodówce.