Szybkie… łatwe… smaczne…🙂
Proste ciasteczka z twarogowego ciasta półfrancuskiego. Przepis podejrzałam w „Kuchnia cerkiew” (filmik) z tą różnicą, że dodałam jeszcze dwie łyżki cukru, by były nieco słodsze. Wyglądają apetycznie i bardzo łatwo się je robi. Do pomocy w przygotowaniu możesz zaprosić także maluchy – gniecenie ciasta, wykrawanie kółek i formowanie ciasteczek na pewno sprawi im wielką frajdę🙂
Składniki (na ok. 22-24 ciasteczka):
- 250 g białego sera (twarogu)
- 1 kostka masła lub margaryny (250 g)
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3-4 jabłka
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ósemki. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie – zagnieć je z twarogiem, cukrem i mąką. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj na cienki placek (o grubości ok. 3-5 mm) i powycinaj kółka (foremką lub szklanką). Na każde kółko połóż kawałek jabłka, złóż na pół (formując półksiężyc) lekko przyciskając palcami po bokach, by się nie „otworzyło” w czasie pieczenia. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu, ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem.
bardzo lubię takie ciastka:)
I ta też????