Śledzik pod pierzynką z chrupiącego jabłka i cebulki – smaczna i prosta rybna potrawa, którą można zaserwować na Boże Narodzenie, na domowej imprezie lub bez okazji, na przekąskę dla siebie i domowników.
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2017/06/śledź-po-polsku-przekąska-przystawka-rybna-postna-post-przepis-2-1024x822.jpg)
Składniki:
- 3 płaty śledziowe
- 1 cebula
- 1-2 jabłka
- łyżka siekanego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 2 jaja ugotowane na twardo
- sól i pieprz
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2017/06/przepis-na-śledzie-przekąska-post-wigilia-1-300x200.jpg)
Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.
Cebulę i jabłko drobno posiekaj, wymieszaj ze szczypiorkiem i majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Śledzie wyjmij z wody i osusz. Każdy przekrój na 3 lub 4 części i ułóż je na talerzu. Na każdy kawałek połóż łyżkę przygotowanej sałatki i kawałek jajka. Przechowuj w lodówce.
Super!